Tehetséggondozó program a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport BSc szakjain - Péter Balázs; Zoltán L Németh (Informatika a felsőoktatásban 2011 konferencia, 2011)

A képfeldolgozás kutatása a Szegedi Tudományegyetemen - Péter Balázs; Balázs Erdőhelyi; Endre Katona; Zoltan Kato; Eörs Máté; Antal Nagy; László Gábor Nyúl; Kálmán Palágyi; Attila Tanacs (Informatika a felsőoktatásban 2008, 2008)
A digitális képfeldolgozás kutatásának a Szegedi TudományegyetemTermészettudományi és Informatikai Karán, az Informatikai Tanszékcsoport Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszékén közel négy évtizedes hagyománya van. A Tanszék valamennyi munkatársa nemzetközileg elismert kutatómunkát folytat, melyet már több száz rangos publikáció fémjelez. Számos, a képfeldolgozás kutatásában vezető egyetemmel és kutatóintézettel építettünk ki szoros kapcsolatot és folytattunk eredményes kutatómunkát, aktív résztvevői vagyunk a hazai és a nemzetközi tudományos közéletnek. A legfontosabb, jelenleg is folyó kutatásaink: orvosi képek feldolgozása, diszkrét tomográfia, képszegmentálás, térinformatika, távérzékelés, képregisztráció, vázkijelölés, műtéti tervezés.
Art. No.: E62

Számítógépes képfeldolgozás oktatása a Szegedi Tudományegyetemen - Antal Nagy; Emese Balogh; Mariann Dudásné Nagy; Attila Kuba; Eörs Máté; László Gábor Nyúl; Kálmán Palágyi; Attila Tanacs (Informatika a felsőoktatásban, 2002)
A Szegedi Tudományegyetem tanterveiben 1993 óta szerepel aképfeldolgozás és alkalmazásainak oktatása. A tantárgy ez idő alatt sok változáson ment át. Jelenleg a Képfeldolgozás szakirányt választó hallgatók részesülnek ilyen képzésben. Az adott szakirányon belül különböző képfeldolgozási területek oktatása épül egymásra. Az oktatás során nem csak elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek a hallgatók, hanem néhány (főleg orvosi) alkalmazás is bemutatásra kerül. A kötelező jellegű tárgyak mellett speciálkollégiumok engednek bepillantást más kiegészítő területekre. A hallgatók a képfeldolgozás témával rendszeresen vesznek rész helyi és országos Tudományos DIákköri Konferenciákon. Az utóbbi időben sikerült a képfeldolgozásban érdekelt cégekkel felvenni a kapcsolatot, így évente több hallgató vehet részt ipari alkalmazások fejlesztésében. A doktori programon belül is meghirdetünk képfeldolgozáshoz kapcsolódó kutatási irányokat. Ezenkívül rendszeresen megrendezzük a nemzetközi Képfeldolgozó Nyári Iskolákat, ahol nemcsak Magyarországról, hanem a környező országokból is fogadunk hallgatókat és oktatókat.
A nyomtatott kötetben az absztrakt a 150. oldalon található.A teljes cikk a CD mellékleten, a D41.pdf fájlban, a megadott oldalszámokkal szerepel.

Kép-archiváló és továbbító rendszer szoftverének fejlesztése (SZOTE-PACS) - Attila Kuba; Zoltán Alexin; Antal Nagy; László Gábor Nyúl; László Csernay (Informatika a felsőoktatásban '96 és Networkshop '96, 1996)
The Picture Archiving and Communication System developed for theMedical University of Szeged (called SZOTE-PACS) is described. The main aim of the development was to provide a system that collects patient studies from different radiology imaging modalities (e.g., CT, MR, NM). SZOTE-PACS archives the studies in a standard format (DICOM 3.0) with Oracle database system and the user can retrieve them by an easy-to-use graphic interface. The images and other information stored in the database can be used to edit educational material for medical university students.

Kép-archiváló és továbbító rendszer szoftverének fejlesztése (SZOTE-PACS) - Attila Kuba; Zoltán Alexin; Antal Nagy; László Gábor Nyúl; László Csernay (Informatika a felsőoktatásban '96 és Networkshop '96, 1996)
The Picture Archiving and Communication System developed for theMedical University of Szeged (called SZOTE-PACS) is described. The main aim of the development was to provide a system that collects patient studies from different radiology imaging modalities (e.g., CT, MR, NM). SZOTE-PACS archives the studies in a standard format (DICOM 3.0) with Oracle database system and the user can retrieve them by an easy-to-use graphic interface. The images and other information stored in the database can be used to edit educational material for medical university students.

A többdimenziós képfeldolgozás programjai és oktatásuk - Attila Kuba; Attila Fazekas; Kálmán Palágyi; Antal Nagy; László Gábor Nyúl; Attila Pethő (Informatika a felsőoktatásban '96 és Networkshop '96, 1996)
Nowdays, the multidimensional (i.e. higher than 2-dimensional)image processing has been a strongly developing area. One of its most important application areas is the medicine, where numerous diagnostic imaging devices (e.g., CT, MR, SPECT etc.) are able to produce 3- or even higher dimensional images. We have studied the possibility of introduction of multidimensional image processing into the subjects of Image Processing at József Attila University. First, we considered the methods of generation of such images, then the different standards accepted in the medical applications. From the processing algorithms we have dealt with the 3D skeletons, binary operations, reconstruction and registration. These topics are discussed in the education of graduated and PhD students as well.

A többdimenziós képfeldolgozás programjai és oktatásuk - Attila Kuba; Attila Fazekas; Kálmán Palágyi; Antal Nagy; László Gábor Nyúl; Attila Pethő (Informatika a felsőoktatásban '96 és Networkshop '96, 1996)
Nowdays, the multidimensional (i.e. higher than 2-dimensional)image processing has been a strongly developing area. One of its most important application areas is the medicine, where numerous diagnostic imaging devices (e.g., CT, MR, SPECT etc.) are able to produce 3- or even higher dimensional images. We have studied the possibility of introduction of multidimensional image processing into the subjects of Image Processing at József Attila University. First, we considered the methods of generation of such images, then the different standards accepted in the medical applications. From the processing algorithms we have dealt with the 3D skeletons, binary operations, reconstruction and registration. These topics are discussed in the education of graduated and PhD students as well.